– Jaco, Docent bovenbouw
In deze serie praten we met verschillende medewerkers van de J.H. Donnerschool: een school voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Hilversum en De Glind. Dit keer vroegen wij Jaco de oren van zijn hoofd over de overstap die hij heeft gemaakt van begeleider in de jeugdzorg naar docent in het voortgezet speciaal onderwijs en waarom hij zo gelukkig wordt van de (pre-)examenklassen. Waar komt die winnaarsmentaliteit van Jaco vandaan?
Jaco begon zijn loopbaan als psychomotorisch therapeut en heeft daarom geen pabo-achtergrond, zoals veel docenten wel hebben. Door middel van bewegingssimulaties leerde hij veel over gedrag van jongeren. “Met beweging kan je je niet verbergen zoals je dit in een gesprek met een psycholoog bijvoorbeeld wel kan.” Door verschillende reorganisaties kreeg Jaco uiteindelijk de kans om een dag voor de klas te staan in het regulier onderwijs, tegelijkertijd haalde hij zijn lesbevoegdheid. Na nóg een reorganisatie kwam hij in contact met een collega van de J. H. Donnerschool en via haar kon hij in De Glind aan de slag.
Jaco liep mee met een aantal lessen en dat beviel hem wel. “Alle deuren stonden open op de J. H. Donnerschool en het voelde alsof er weinig gedoe was”. Volgens Jaco bouw je als docent in het voortgezet speciaal onderwijs echt een band op met leerlingen, omdat je altijd een vaste groep hebt. Je geeft dus niet alleen Nederlands, maar je begeleidt de leerlingen de hele dag door alle vakken heen. En die vastigheid zit niet alleen in de groep. In het onderwijs krijg je al vrij snel een vast contract, zo ook bij de J. H. Donnerschool.
In het regulier onderwijs ga je voor de groep: 90% moet het halen, dus je bent voornamelijk bezig met didactiek. Hier kan ik echt de tijd nemen voor mijn klas. Als er iets aan de hand is, dan sta ik daar eerst bij stil voordat ik doorga met de orde van de dag.
Jaco vergelijkt het speciaal onderwijs met topsport. “De hele dag staan alle radars aan, van half negen tot twee uur ben je druk met je leerlingen. Maar als je klaar bent ben je klaar, zolang je de volgende dag maar weer aan het werk kunt. ”Nu hij anderhalf jaar docent in het voortgezet speciaal onderwijs is, is Jaco een ster geworden in het inschatten wat zijn leerlingen nodig hebben. En dan komt die winnaarsmentaliteit weer om de hoek kijken: “Als ik met de leerlingen in mijn klas naar het examen toe kan werken en ze halen het, dan ben ik heel trots.”
“Plezier is natuurlijk het belangrijkste en dat heb je het meest als je wint. Daarom wil ik altijd kampioen worden.”
Jaco legt uit dat hij het gaaf vindt dat leerlingen zich zichtbaar ontwikkelen in de klas. “Soms komen ze begin van het jaar onzeker binnen, maar als je ze aan hun hand meeneemt en zorgt voor goede begeleiding, zie je ze groeien en opbloeien.” Jaco geeft vertrouwen en investeert in zijn leerlingen om echt een band met hen op te bouwen. Hij kan derde- en vierdejaars naar eigen zeggen een goede kans geven op het mbo.
De leerlingen van Jaco mogen veel, zolang het veilig en gezellig is in de klas. Als er iets aan de hand is met een leerling kijkt hij niet alleen naar het gedrag zelf, maar ook naar de emotie erachter. “Ik kan goed aanvoelen wat er in de groep speelt, ik vang al vroeg signalen op.” Dat is Jaco’s sterkste kant.
Ik geef begin van het jaar in de klas aan dat ik mijn leerlingen vertrouw en dat ik gewoon de les uit moet kunnen lopen. Dat doe ik dan ook.
Ook de overstap maken naar het speciaal onderwijs? Jaco geeft zij-instromers het volgende mee: “Doe waar je goed in bent en vraag hulp als het niet lukt, want het docentschap is best individualistisch. Er is veel werk, dus als een groep niet bij je past is er altijd wel een andere groep of functie binnen het onderwijs die misschien wel bij je past.” Onderwijs geeft rust volgens Jaco, “onderwijs is er altijd”.
Jaco staat voorlopig nog wel voor de klas, om zijn (pre-) examenleerlingen naar het kampioenschap te begeleiden. Wil jij ook docent in het voortgezet speciaal onderwijs worden? Bekijk onze vacatures hier!
Ook zo’n speciale baan op de J.H. Donnerschool?
Neem contact met ons op!
Neem contact op met onze directeur Jan Hofman. Hij helpt je graag verder!
Mail via hofman@donnerschool.nl